Foro Futuro | Resumen 2024

La cuarta edición pidió hacer una reflexión profunda sobre la situación de los mares

Enguany, el Fòrum Futur va complir el seu cinquè aniversari i en l’edició 2024, vam creure fonamental portar ponents que parlessin el mateix llenguatge que els joves, per a facilitar la comunicació entre iguals. Per això, es va decidir la presència de Joan Kareaga, jove activista mediambiental amb una potent presència en xarxes socials, que en primera persona i des de l’exemple, els va explicar el perquè de l’activisme mediambiental, la necessitat d’adoptar una postura davant la situació actual i l’obligació de prendre decisions. 

A més, es va comptar amb estudiants de les illes Balears que estan compromesos amb el Mediterrani i que col·laboren en projectes de protecció i compte amb el nostre medi marí. Des de Calviá, Mallorca, va venir un grup d’estudiants de l’IES Bendinat que han participat juntament amb el IMEDEA (CSIC-UIB) en Heraklion, un esdeveniment al qual assisteixen joves del Mediterrani i que busquen que les noves generacions assumeixin el medi ambient com a part de la seva identitat. I també, van participar un grup d’alumnes del Col·legi de Santa Gertrudis (Eivissa) que han realitzat una sèrie de comptatges de microplàstics a les platges del municipi de Santa Eulària des Riu. En definitiva, estudiants d’edats distintes que van compartir les seves experiències en activitats relacionades amb la preservació i cura del medi marí. 

A més, es va abordar el consum del tabac i altres substàncies des d’una doble perspectiva: la de la salut del nostre medi ambient i la de la salut de les persones. Es va parlar del mal que provoquen les burilles en el nostre litoral i en l’aigua de la mar. I es va presentar una acció que es va realitzar l’endemà del Fòrum, 1 de juny, liderada per la fundació Surfrider España i amb l’ajuda de IbizaPreservation, el Colillatón. Els professionals de la salut, per part seva, van comptar als joves el perjudicial del consum del tabac i d’altres substàncies, tant per a la seva salut física com psíquica. 

També es va parlar de la mar com a sortida professional perquè és un fet que moltes vegades, a les illes, vivim d’esquena a ell. Per això, es va pretendre obrir una porta al medi marí, perquè els estudiants el coneguin des de totes les seves perspectives i possibilitats. El Mediterrani ha estat el gran desconegut per a desenes de generacions que han vist en ell un espai per a conquistar, per a alimentar-se, per a viatjar, però s’ha tractat amb el menyspreu del que no es coneix. 

El Fòrum Futur vol fer reflexionar a les persones més joves de la nostra societat i que siguin conscients que del present, depèn el seu futur.

Ir al contenido